Mevduat Rekoru! Bankaların Kasası Doldu Taştı İşte Rakamlar
Finans

Mevduat Rekoru! Bankaların Kasası Doldu Taştı İşte Rakamlar


05 June 20255 dk okuma11 görüntülenmeSon güncelleme: 07 June 2025

Türkiye bankacılık sektörü, mevduat rakamlarıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. 30 Mayıs ile sona eren haftada, bankaların toplam mevduatı önemli bir artış göstererek rekor seviyeye ulaştı. Bu durum, ekonomistler ve yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor. Peki, bu artışın arkasında yatan sebepler neler? İşte detaylar…

Mevduatlardaki Dev Artışın Sebepleri

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan haftalık para ve banka istatistiklerine göre, bankacılık sektörünün toplam mevduatı 30 Mayıs ile biten haftada 108 milyar 251 milyon 759 bin TL artarak 23 trilyon 150 milyar 283 milyon 531 bin TL'ye yükseldi. Bu artışın temel nedenleri arasında şunlar yer alıyor:

  • Yüksek Enflasyon Ortamı: Enflasyonun yüksek seyretmesi, yatırımcıları güvenli liman olarak gördükleri mevduat hesaplarına yönlendiriyor.
  • Faiz Oranları: Bankaların mevduat faiz oranlarını cazip hale getirmesi, tasarruf sahiplerini mevduat hesaplarına yatırım yapmaya teşvik ediyor.
  • Ekonomik Belirsizlikler: Küresel ve yerel ekonomik belirsizlikler, yatırımcıların daha temkinli davranmasına ve riskten kaçınmasına neden oluyor. Bu da mevduat hesaplarına olan talebi artırıyor.

TL ve Döviz Cinsinden Mevduatların Durumu

Mevduat artışında TL ve döviz cinsi hesapların performansı da merak konusu. Aynı dönemde bankalardaki TL cinsi mevduat yüzde 0,5 artışla 12 trilyon 780 milyar 935 milyon 713 bin TL'ye yükselirken, yabancı para (YP) cinsinden mevduat ise yüzde 0,1 azalışla 7 trilyon 480 milyar 651 milyon 702 bin TL oldu. Bankalarda bulunan toplam YP mevduatı geçen hafta 229 milyar 374 milyon dolar düzeyinde gerçekleşirken, bu tutarın 191 milyar 837 milyon doları yurt içinde yerleşik kişilerin hesaplarında toplandı.

Yurt içi yerleşiklerin toplam YP mevduatında, parite etkisinden arındırılmış veriler göz önünde bulundurulduğunda 30 Mayıs itibarıyla 523 milyon dolarlık bir azalış görüldü.

Tüketici Kredilerinde Artış Devam Ediyor

Bankacılık sektöründe yurt içi yerleşiklerin tüketici kredileri de artış trendini sürdürüyor. Geçen hafta tüketici kredileri yüzde 2,3 artarak 4 trilyon 488 milyar 543 milyon 867 bin TL'ye ulaştı. Bu kredilerin dağılımı ise şu şekilde:

  • Konut kredileri: 575 milyar 41 milyon 613 bin TL
  • Taşıt kredileri: 61 milyar 506 milyon 623 bin TL
  • İhtiyaç kredileri: 1 trilyon 671 milyar 772 milyon 233 bin TL
  • Bireysel kredi kartları: 2 trilyon 180 milyar 223 milyon 398 bin TL

Bankacılık sektörünün TCMB dahil toplam kredi hacmi de 30 Mayıs ile biten haftada 265 milyar 921 milyon 796 bin TL artarak 18 trilyon 339 milyar 701 milyon 749 bin TL'ye yükseldi.

Bankacılık sektöründeki mevduat artışı, Türkiye ekonomisi için önemli bir gösterge olarak kabul ediliyor. Bu artış, yatırımcıların ve tasarruf sahiplerinin bankacılık sistemine olan güvenini gösterirken, aynı zamanda ekonomik istikrarın sağlanması açısından da kritik bir rol oynuyor. Ancak, tüketici kredilerindeki artışın da dikkatle takip edilmesi gerekiyor. Zira, kontrolsüz bir kredi büyümesi, ilerleyen dönemlerde finansal istikrarı tehdit edebilir. Uzmanlar, bu gelişmelerin yakından izlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerektiği konusunda uyarıyor.