Son günlerde İstanbul'daki bazı okullarda görev yeri değişiklikleri yaşanan öğretmenlerle ilgili ortaya atılan iddialar büyük yankı uyandırdı. İstanbul Valiliği, konuyla ilgili yaptığı açıklama ile iddialara yanıt verdi. Vali Davut Gül, "Açığa alma söz konusu değildir; tüm süreç mevzuata dayalı ve şeffaftır" ifadelerini kullandı.
Valilikten Asılsız İddialara Yanıt
İstanbul Valiliği, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, bazı medya organlarında ve sosyal medya mecralarında yer alan "öğretmenler açığa alındı, kadrolu öğretmenler okullarından kovuldu, mağdur edildiler, siyasi sebeplerle yerlerine başka öğretmenler atandı" şeklindeki iddiaların asılsız olduğunu belirtti. Valilik, bu tür iddiaların toplumda oluşturabileceği kafa karışıklığının önüne geçmek için açıklama yapma gereği duyulduğunu vurguladı.
Valiliğin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
"Son günlerde sosyal medya mecralarında ve çeşitli medya organlarında İstanbul’daki bazı okullardaki öğretmenlerin görev yerlerinde yapılan değişikliklerle ilgili “öğretmenler açığa alındı, kadrolu öğretmenler okullarından kovuldu, mağdur edildiler, siyasi sebeplerle yerlerine başka öğretmenler atandı” vb. ifadelerle asılsız yayınlar ve paylaşımlar yapılmaktadır."
Valilik, bu asılsız iddiaların toplumda oluşturabileceği kafa karışıklığının önüne geçmek için açıklama yapma gereği duyulduğunu belirtti.
İstanbul'da Tek Bir Öğretmen Açığa Alınmadı
Valilik, açıklamasında İstanbul'da tek bir öğretmenin dahi açığa alınmadığını vurguladı. Yaşanan sürecin, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Özel Program ve Proje Uygulayan Okullarda görev süreleri dolan öğretmenlerin bir kısmının yeniden tayin edilme ve atama süreci olduğunu açıkladı.
Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına “Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği”nin 2020 yılında yürürlüğe girdiğini hatırlatan Valilik, bu tarihten önce ilgili okullarda görev yapan öğretmenlerin görev sürelerinin sıfırlandığını ve yeniden başladığını belirtti. 2020 yılından itibaren 4 yıllığına görevlendirilen öğretmenlerin görev sürelerinin 2024 yılında Bakanlık tarafından 1 yıl daha uzatıldığı ifade edildi.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan "Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliği”nde yer alan hüküm gereğince proje okullarında görev yapan öğretmen ve yöneticilerin görev sürelerinin en az 4, en fazla 8 yıl olduğu belirtildi. Bu kapsamda görev süresi dolan öğretmenlerin, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 6-10 Şubat 2025 tarihinde belirlenerek ilan edildiği, 12 - 19 Şubat 2025 tarihlerinde de görev süresi dolan tüm öğretmen ve yöneticilere Bakanlık tarafından 10 okul tercih etme hakkı verildiği ve 8 Nisan 2025 tarihinde ise yerleştirme sonuçlarının açıklandığı bilgisi paylaşıldı.
Bu yerleştirme sonuçlarına göre; 8380 öğretmen Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına atanmıştır. Herhangi bir tercihine yerleştirilemeyen 1471 öğretmen bulunmaktadır. Bu öğretmenlere Nisan 2025 norm fazlası yer değiştirme takvimine göre tercihleri de dikkate alınarak yer değişikliği hakkı tanınmıştır.
Görevlendirilmeme Sebepleri Neler?
Valilik, ikinci 4 yıl için görevlendirilmeyen 1471 öğretmenin görevlendirilmeme sebeplerini de açıkladı:
- Bazı eğitim kurumlarındaki öğretmen normlarının daralması,
- Öğretmenlerin tercihlerine bağlı olarak atamalarının gerçekleşmemesi.
İlgili öğretmenlerin yeni okullarına, il ve ilçe içerisinde tercihleri doğrultusunda branşlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarına hizmet puanı üstünlüğüne göre yerleştirileceği belirtildi. Bu idari tasarruf nedeniyle öğretmenlerin özlük hakları ve kariyer basamakları ile ilgili herhangi bir mağduriyetleri söz konusu olmadığı vurgulandı.
Valilik, yer değişikliğine tabi öğretmen kadrosunun, İstanbul’daki mevcut toplam öğretmen kadrosunun yaklaşık %1’i, Özel Proje ve Program Uygulayan Okullarımızdaki öğretmen kadrosunun ise % 10’u kadar olduğunu bildirdi. Bahse konu öğretmenlerin, önümüzdeki yıl tercih döneminde tekrar başvuru hakkını kullanabileceği de ifade edildi.
Bu okullarda bahse konu öğretmenlerin görev süreleri ortalama 15 yılın üzerindeyken, 2020 yılında yürürlüğe giren mevcut yönetmelikle 4+4 olmak üzere toplamda 8 yıl ile sınırlandırıldığı belirtildi.
Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim kurumlarında çalışan öğretmenlerin; ulusal ve uluslararası proje uygulayan, bilimsel, kültürel ve teknolojik proje, etkinlik ve yarışmalara danışman öğretmen olarak öğrenci hazırlama, destekleme yetiştirme kurslarında öğrencileri yetiştirme, pansiyonlu okullar için belletici öğretmen olarak görev alma gibi hususlarda da görev yaptığı hatırlatıldı.
Valilik, yukarıda sayılan hususların, bu okulların kuruluş amaçları arasında olduğunu ve öğretmenlerin tercihleri doğrultusunda seçilmelerinin, ilgili yönetmeliğin bu amacına uygun olarak yapıldığını vurguladı.
Vali Gül: Tüm Süreç Mevzuata Dayalı ve Şeffaf
İstanbul Valisi Davut Gül de valiliğin açıklamasını paylaşarak şunları kaydetti:
"Millî Eğitim Bakanlığı’nın 2020 yılında yürürlüğe koyduğu yönetmeliğe uygun olarak, proje okullarındaki öğretmenlerin görev süresi uygulaması yürütülmektedir. Açığa alma söz konusu değildir; tüm süreç mevzuata dayalı ve şeffaftır. Tüm öğretmenlerimiz de öğrencilerimiz de bizimdir. Öğretmenlerimizin bilgi ve birikiminden diğer öğrencilerimiz de yararlanmaya devam edecektir."
İstanbul Valiliği'nin yaptığı bu açıklama, öğretmen atamaları ve görev yeri değişiklikleri ile ilgili kamuoyunda oluşan soru işaretlerini gidermeyi amaçlıyor. Valilik, sürecin şeffaf ve mevzuata uygun bir şekilde yürütüldüğünü vurgulayarak, öğretmenlerin mağduriyet yaşamaması için gerekli tüm önlemlerin alındığını belirtiyor.