İstanbul'da Beykoz sahilinde deniz yüzeyinde yeniden müsilaj görülmesi endişe yarattı. Balıkçı barınaklarının bulunduğu bölgede yoğunlaşan müsilaj, hem çevre sakinlerinin hem de balıkçıların dikkatini çekti. Vatandaşlar, deniz dibinde yoğunlaşan müsilajın son günlerde yüzeye çıktığını ifade ediyor.
Balıkçılar Müsilajdan Muzdarip
Beykoz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Zeki Demirtaş, balıkçıların müsilaj yüzünden zor durumda olduğunu belirterek, "İki buçuk aydır müsilajdan etkileniyoruz. Sabah ağ atıyoruz, yarım saat sonra çekiyoruz," dedi. Demirtaş, müsilajın ağları parçaladığını ve tüm Boğaz balıkçılarının bu durumdan etkilendiğini vurguladı.
Demirtaş, şöyle devam etti:
"Ne kadar erken ağı çekersek o kadar kurtarabiliriz. Bu yıla kadar kanalda vardı, kıyılara gelmemişti, bu yıl kıyılara da geldi. Ağ atamıyoruz, olta atanların oltasına yapışıyor. Haliç'in akıntısından müsilaj buraya geliyor. Dip ağlarla balıkçılık yapılamıyor. Balıkçılar mağdur. Yetkililere 2 ay önce ilettik, burası küçük bir yer değil. Adalar'da daha yoğun. Boğaz'da yoktu, buraya kadar geldiğine göre temizliğe önce oradan başlaması gerek."
"İstanbul Boğazı'nda Denize Girilmez Hale Gelebilir"
Balıkçı barınağında tekne sahibi olan Esat Demirkaya, kıyıda müsilaj görmeye başladıklarını ve denizin altında çamur tabakası oluştuğunu, bu nedenle ağ atamadıklarını söyledi. Demirkaya, bir ay öncesine kadar bu kadar kirlilik olmadığını belirterek, "Oltalara yapışıyor, ağların gözlerini kapatıyor, yıkasak dahi çıkmıyor. Pis, petrol kokusu gibi bir kokusu var. Müsilajdan dolayı fazla balık avlayamıyoruz," dedi.
Demirkaya'nın endişeleri şu şekilde:
- Müsilajdan çıkan balıklar sağlığa zararlı mı?
- Atık istasyonları denetlenmeli, önlemler sıklaştırılmalı.
- Çare bulunmazsa geleceğe bir şey bırakamayacağız.
- Bu şekilde olursa İstanbul Boğazı'nda denize girilmez.
Müsilaj Sorununa Kalıcı Çözüm Şart
Çevre sakinlerinden İbrahim Etemtiz de müsilaj nedeniyle denizin çok kirli gözüktüğünü ve canlıların zarar gördüğünü belirterek, biyolojik arıtma yapılması gerektiğini söyledi. Öte yandan, Kadıköy'de Moda Sahili'nde kıyı şeridinde de müsilaja benzer kirlilik olduğu gözlendi.
İstanbul'da yeniden ortaya çıkan müsilaj sorunu, deniz ekosistemini ve balıkçılığı tehdit ediyor. Yetkililerin bu duruma ivedilikle çözüm bulması, deniz kirliliğinin önlenmesi ve biyolojik arıtma sistemlerinin yaygınlaştırılması gerekiyor. Aksi takdirde, İstanbul Boğazı'nda denize girilemez hale gelme tehlikesiyle karşı karşıyayız.