Trump'tan Ukrayna'ya Patriot Müjdesi! AB Ödeyecek, Biz Göndereceğiz!
Gündem

Trump'tan Ukrayna'ya Patriot Müjdesi! AB Ödeyecek, Biz Göndereceğiz!


14 July 20255 dk okuma16 görüntülenmeSon güncelleme: 14 July 2025

ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemleri gönderileceğini duyurarak gündeme bomba gibi düştü. Trump, bu kararın mali yükünün Avrupa Birliği tarafından karşılanacağını belirtirken, kendi ülkelerinin herhangi bir ödeme yapmayacağını vurguladı. Bu beklenmedik hamle, uluslararası arenada geniş yankı uyandırdı.

Ukrayna'ya Patriot Desteği: Trump'ın Açıklamaları

Maryland eyaletindeki Joint Base Andrews Hava Üssü'nde gazetecilere konuşan Trump, Ukrayna'ya gönderilecek Patriot hava savunma füzelerinin sayısının henüz kesinleşmediğini ancak ülkenin korunmaya ihtiyacı olduğunu belirtti. Trump, "Henüz sayısı kesinleşmedi ama biraz göndereceğiz çünkü korunmaya ihtiyaçları var. Ama Avrupa Birliği ödeyecek. Biz hiçbir şey ödemeyeceğiz ama göndereceğiz. Bu, bizim için iş olacak. Onlara, çok ihtiyaçları olan Patriotları göndereceğiz." ifadelerini kullandı. Bu açıklama, ABD'nin Ukrayna'ya olan desteğinin sürdüğünün bir göstergesi olarak yorumlandı.

Putin Hakkında Şaşırtan Sözler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kendisinde hayal kırıklığı yarattığını dile getiren Trump, "Putin'in söylediklerinin arkasında biri olduğunu sanırdım. Çok güzel konuşuyor ancak sonra gece insanları bombalıyor. Bu hoşumuza gitmiyor." şeklinde konuştu. Trump'ın bu sözleri, iki ülke arasındaki gerilimin devam ettiğini gözler önüne serdi. Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar konusunda ise Trump, "Ne olacağını göreceğiz." yanıtını vererek belirsizliği korudu.

Gazze'de Ateşkes Umudu ve Fed Başkanı Powell Eleştirisi

İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'de ateşkes sağlanması konusunda umutlu olduğunu belirten Trump, "Konuşuyoruz ve umuyoruz ki gelecek hafta bunu açıklığa kavuşturacağız." dedi. Ayrıca, Fed Başkanı Jerome Powell'ı "kötü" olarak nitelendiren Trump, "Jerome Powell istifa ederse harika olurdu. Eder mi bilmiyorum ama etmeli." yorumunu yaptı. Trump, faiz oranının çok düşük olması gerektiğini, ancak Powell'ın bu konuda "hep geç kaldığını" savundu.

Trump'ın bu açıklamaları, ABD'nin dış politika stratejilerinde önemli değişikliklerin habercisi olabilir. Ukrayna'ya sağlanacak Patriot desteği, Avrupa Birliği'nin finansal katkısıyla gerçekleşecek olması, ABD'nin müttefikleriyle olan ilişkilerinde yeni bir dönemin başlangıcını işaret ediyor. Trump'ın Putin hakkındaki eleştirileri ve Gazze'de ateşkes umudu ise uluslararası arenada dikkatle takip ediliyor.