Türkiye Yanıyor! 2 Günde 150 Orman Yangını: Neler Oluyor?
Gündem

Türkiye Yanıyor! 2 Günde 150 Orman Yangını: Neler Oluyor?


29 June 20255 dk okuma25 görüntülenmeSon güncelleme: 24 July 2025

Türkiye, son günlerde artan orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın yaptığı açıklamaya göre, son 2 günde ülke genelinde 150 orman yangını çıktı ve bu yangınlardan 8'i hala aktif olarak devam ediyor. Bu durum, hem yetkilileri hem de vatandaşları derinden endişelendiriyor.

Yangınların Etkileri ve Tahliyeler

Bakan Yumaklı, yangınların etkili olduğu bölgelerdeki yerleşim yerlerinin tahliye edildiğini de belirtti. Sakarya'da 2 yerleşim yeri ve Bilecik'te 14 yerleşim yeri olmak üzere toplamda 16 yerleşim yeri, yangınların tehdidi altında olduğu için tahliye edildi. Bu tahliyeler, vatandaşların can güvenliğini sağlamak amacıyla gerçekleştirildi.

Bilecik'te yaptığı açıklamada Yumaklı, "Ülkemizde çıkan yangın sayısı 150. Bunun sadece 83 tanesi sadece bugün çıktı. Şu an ülkemizde 8 yangın aktif olarak devam ediyor. Ancak bunlardan 4 tanesi kısmen kontrol altına alındı. Arkadaşlarımız soğutma çalışmalarına devam ediyorlar. 4 yangın ise ciddi bir şekilde devam ediyor" dedi.

Sakarya Bilecik sınırında başlayan yangın, şiddetli rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayıldı. Yaklaşık 35 km’lik bir alandan bahsediliyor. Yangınla mücadele için 1 uçak, 16 helikopter, 174 arazöz ve binin üzerinde personel görevlendirildi.

Yangın Sebepleri ve Soruşturmalar

Yangınların çıkış sebepleriyle ilgili soruşturmalar devam ediyor. Bilecik Osmaneli'ndeki yangında bir vatandaş yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Sakarya tarafında ise 3 kişi gözaltına alındı. Yetkililer, yangınların çıkış sebeplerini titizlikle araştırıyor.

Bakan Yumaklı, Bilecik Osmaneli’nde meydana gelen yangınla alakalı kolluk güçlerinin sebebe ilişkin soruşturmalarını sürdürdüğünü de ifade etti.

Diğer Bölgelerdeki Durum

Manisa Akhisar'da da bir yangın çıktı ve rüzgarın etkisiyle yayılım gösterdi. Bolu Göynük'teki yangın da ekipleri zor durumda bıraktı. Antalya Finike'deki yangın ise kontrol altına alındı.

Yumaklı, "Hava kararmasıyla beraber hava araçları inmeye başladı. Karadan müdahalemiz devam ediyor" dedi ve ekledi: "Yangına karşı tüm vatandaşlarımı duyarlı olmaya devam ediyor. Yeşil vatanı korumak herkesin borcu. Ormanın yangınına sebep olmakla vatana kurşun sıkmak aynı şey."

Türkiye'nin dört bir yanında çıkan bu orman yangınları, iklim değişikliğinin ve insan faktörünün ne kadar etkili olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Yetkililerin ve vatandaşların işbirliğiyle bu felaketlerin üstesinden gelinmesi ve doğanın korunması büyük önem taşıyor. Unutmayalım ki, ormanlar sadece ağaçlardan ibaret değil, aynı zamanda yaşam kaynağımızdır.