Kredi Kartı Borcu Patladı! Batık Kredi Alarmı Veriyor
Son Dakika

Kredi Kartı Borcu Patladı! Batık Kredi Alarmı Veriyor


24 May 20255 dk okuma27 görüntülenmeSon güncelleme: 30 May 2025

Türkiye'de ekonomik sıkıntılar derinleşirken, batık kredi ve kredi kartı borçlarındaki artış endişe verici boyutlara ulaştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) son verileri, takipteki alacakların son bir yılda adeta patladığını gösteriyor. Toplamda %89,8'lik bir artışla 395,6 milyar TL'ye ulaşan batık kredi miktarı, özellikle bireysel kredi kartları ve ihtiyaç kredilerindeki yükselişle dikkat çekiyor.

Kredi Kartı Borçlarında Şok Artış

Tüketici kredileri ve bireysel kredi kartları kalemindeki takipteki alacaklar, geçtiğimiz yıla oranla %163'lük bir artışla 165,9 milyar TL'ye fırladı. İhtiyaç kredilerindeki batık alacaklar %125,4 artarak 80,6 milyar TL'ye yükselirken, bireysel kredi kartlarındaki artış ise %216 gibi rekor bir seviyeye ulaşarak 84,2 milyar TL'yi buldu. Bu durum, vatandaşların borçlarını ödeme konusunda ciddi sıkıntılar yaşadığını açıkça ortaya koyuyor.

  • İhtiyaç Kredileri: %125,4 artış
  • Bireysel Kredi Kartları: %216 artış

Ticari Kredilerde de Durum Kötü

Sadece bireysel değil, ticari kredilerde de durum pek iç açıcı değil. Ticari ve diğer kredilerdeki takipteki alacak tutarı, %58 artarak 229,6 milyar TL'ye yükseldi. Özellikle KOBİ kredilerindeki artış dikkat çekici. Bu kalemdeki batık alacaklar iki katına çıkarak 117,8 milyar TL'ye ulaştı. Bu durum, küçük ve orta ölçekli işletmelerin de ekonomik zorluklarla mücadele ettiğini gösteriyor.

Bu tablo, Türkiye ekonomisinin genel durumu hakkında önemli ipuçları veriyor. Yüksek enflasyon, gelirlerdeki düşüş ve artan yaşam maliyetleri, vatandaşların ve işletmelerin borçlarını ödemesini zorlaştırıyor. Uzmanlar, bu durumun daha da kötüleşebileceği konusunda uyarıyor.

Ekonomistler Ne Diyor?

Ekonomistler, özellikle bireysel borçlardaki artışın altını çizerek, gelirlerdeki reel düşüş ve artan yaşam maliyetlerinin borçların çevrilmesini zorlaştırdığını belirtiyor. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerine göre, bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı 2025 yılı Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %43,7 oranında artışla 262 bin 297 kişiye yükseldi.

2025 yılı Ocak-Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı %47 oranında artışla 684 bin kişiye ulaştı. Bu rakamlar, ekonomik krizin vatandaşları nasıl etkilediğinin somut bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.

Batık kredi ve kredi kartı borçlarındaki bu hızlı artış, Türkiye ekonomisi için ciddi bir uyarı sinyali veriyor. Hükümetin ve ilgili kurumların, bu sorunun çözümü için acil ve etkili önlemler alması gerekiyor. Aksi takdirde, ekonomik krizin daha da derinleşmesi ve toplumsal sorunların artması kaçınılmaz olabilir.