
Son Dakika: Deprem mi Oldu? 26 Haziran AFAD ve Kandilli Verileri!
Türkiye, deprem kuşağında yer alması sebebiyle sık sık sarsıntılarla karşı karşıya kalıyor. Vatandaşlar, yaşadıkları bölgelerde hissettikleri sarsıntıların ardından "Deprem mi oldu?" sorusuna yanıt ararken, AFAD ve Kandilli Rasathanesi'nin son dakika deprem haberleri büyük önem taşıyor. 26 Haziran 2025 itibarıyla meydana gelen son depremler ve detayları haberimizde.
AFAD ve Kandilli Rasathanesi Son Deprem Verileri
Türkiye'de meydana gelen depremler, AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) ve Kandilli Rasathanesi tarafından anbean takip edilerek kamuoyuyla paylaşılıyor. Bu iki kurumun verileri, depremin büyüklüğü, derinliği, merkez üssü gibi önemli bilgileri içeriyor. Vatandaşlar, bu verilere ulaşarak yaşadıkları bölgedeki risk durumunu değerlendirebiliyor.
- AFAD: Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Türkiye'deki afet yönetimi konusunda yetkili kurumdur. Deprem sonrasında hızlı bir şekilde müdahale çalışmalarını başlatır ve koordinasyonu sağlar.
- Kandilli Rasathanesi: Boğaziçi Üniversitesi'ne bağlı Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Türkiye'deki deprem aktivitesini sürekli olarak izler ve kaydeder. Bilimsel araştırmalar yaparak depremlerin nedenlerini ve etkilerini anlamaya çalışır.
Depremlerin tahmin edilmesi henüz mümkün olmasa da, bu iki kurumun sağladığı veriler sayesinde deprem riskine karşı hazırlıklı olmak ve önlemler almak büyük önem taşıyor.
Deprem Anında Ne Yapmalı?
Deprem anında doğru davranışlar sergilemek, hayati önem taşıyor. İşte deprem anında yapılması gerekenler:
- Bina İçindeyken: Sakin olun. Panik yapmayın. Sağlam bir masa veya sıranın altına girin veya başınızı ve ensenizi koruyacak şekilde duvar dibine çömelin. Sarsıntı geçene kadar bekleyin. Camlardan, aynalardan ve düşebilecek eşyalardan uzak durun.
- Bina Dışındayken: Binalardan, ağaçlardan, elektrik direklerinden ve enerji hatlarından uzak durun. Açık bir alana geçin ve sarsıntı geçene kadar bekleyin.
- Araç İçindeyken: Mümkünse güvenli bir yerde durun ve sarsıntı geçene kadar araç içinde kalın. Köprülerden, üst geçitlerden ve tünellerden uzak durun.
Deprem sonrası da dikkatli olmak gerekiyor. Hasarlı binalara girmemeli, yetkililerin uyarılarını dikkate almalı ve yardım ekiplerine destek olunmalıdır.
Türkiye'nin deprem gerçeğiyle yaşamayı öğrenmesi ve bu konuda bilinçli olması gerekiyor. AFAD ve Kandilli Rasathanesi'nin verilerini takip ederek, deprem anında doğru davranışlar sergileyerek ve gerekli önlemleri alarak depremin olası etkilerini en aza indirmek mümkün. Unutmayalım ki, deprem değil, bilgisizlik ve önlemsizlik öldürür.