22 Nisan 2025 Salı

TTB'den Polise İşkence İftirası! EGM Suç Duyurusunda Bulundu!

Türk Tabipler Birliği'nin (TTB) son açıklamaları büyük tepki çekti. Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), TTB'nin Türk polisine yönelik "işkence" ve "kimyasal gaz" iddiaları üzerine suç duyurusunda bulundu. Peki, bu iddiaların aslı astarı ne? İşte detaylar...

İddialar Neler?

TTB, son zamanlarda bazı toplumsal olaylara müdahale eden polisin orantısız güç kullandığı ve işkence yaptığı yönünde açıklamalarda bulundu. Ayrıca, polislerin "kimyasal içerikli gaz" kullandığı da iddia edildi. Bu iddialar, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı ve tartışmaları beraberinde getirdi.

EGM'den Sert Yanıt ve Suç Duyurusu

Emniyet Genel Müdürlüğü, TTB'nin iddialarına sert bir yanıt verdi. Yapılan açıklamada, "Şikâyete bahis iddialar, mesnetsiz ve gerçek dışıdır. Emniyet güçlerimize toplumsal olaylar esnasında toplum ve birey sağlığını olumsuz etkileyecek kimyasal içerikli gaz ve sıvı kullanıldığı iftirası atılmıştır." ifadelerine yer verildi.

EGM, iddiaların tamamen asılsız olduğunu ve teşkilatın itibarını zedelemeye yönelik olduğunu vurgulayarak TTB hakkında suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Türk Tabipler Birliği; 15.04.2025 tarihinde suç uydurma ve dezenformasyon ürünü konularla ilgili bir şikayette bulunmuştur... Gerçekleşen toplumsal olaylar esnasında toplum ve birey sağlığını olumsuz etkileyecek kimyasal içerikli gaz ve sıvı kesinlikle kullanılmamıştır."

Polis Neler Söyledi?

Emniyet teşkilatı, kullanılan göz yaşartıcı gazların uluslararası standartlara uygun olduğunu ve yasaklı kimyasal maddeler içermediğini belirtti. Ayrıca, gözaltına alınan şahısların sağlık raporlarının tutarlı olduğu ve işkence veya kötü muamele bulgusuna rastlanmadığı vurgulandı.

EGM'nin açıklamasında şu ifadelere de yer verildi:

  • Teşkilat envanterimizde bulunan göz yaşartıcı gazlar, iddialarda ileri sürüldüğü gibi yasaklanmış kimyasal gazlardan olmayıp 5564 Sayılı Kanun kapsamında yasaklanmayan, AB ülkeleri ile ABD'de de kullanıldığı üzere ülkemizde de toplumsal olayları denetim altında tutmak, kamu düzeni ve asayişi sağlamak amacıyla kullanılan malzemelerdir.
  • Gösteri ve eylem yasağına rağmen yapılan eylem ve gösteriler esnasında yaşanan gözaltına alma iş ve işlemleri de yasal mevzuatı çerçevesinde yapılmıştır.

Sonuç

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün suç duyurusuyla birlikte, TTB'nin iddiaları yargıya taşınmış oldu. Bu süreçte, her iki tarafın da delilleriyle birlikte savunma yapması bekleniyor. Kamuoyu, yargı sürecinin sonucunu merakla beklerken, bu tür iddiaların toplumsal güveni zedeleyici etkileri de göz ardı edilmemeli. Olayın takipçisi olacağız.

İlgili Haberler